sommarböcker

 
Mitt nyårslöfte för i år var att läsa mellan 50-100 böcker. Det har väl gått sådär, i alla fall fram tills nu. 
Här tänkte jag skriva lite kort om de böckerna jag har läst sedan sommarlovet började.
 
 
Montecore, En Unik tiger - Jonas Hassen Khemiri
Montecore är en intressant bok, då huvudpersonen är Jonas själv. Dock är en stor del av boken fiktion, men inte allt. I boken ska pappans historia berättas. Till sin hjälp har Jonas Kadir, pappans vän från ungdomen. Tillsammans ska de berätta pappans historia, den stora fotografen. Ju längre historien går, desto mer går deras historier ifrån varandra. Kadir är en speciell karaktär, han skriver på ett mycket högtravande och gammaldags sätt. Han vill att fadern ska framstå som så bra som möjligt och försöker ofta rätta i Jonas berättelse. Trots att en stor del är fiktion, är också en stor del verklighet och berättar om 90-talets sverige, med rasismen och rädslan.
 
Jag tycker att Montecore gick lite trögare att läsa än de böcker som jag har läst tidigare av Jonas. Jag tror att det kan bero på att Kadirs berättarröst var mer avancerad och väldigt seriös.
Dock tyckte jag verkligen om den. Den känns verkligen som en sån där bok som en tänker på mycket efteråt. Jag kände att jag lärde mig mycket av den och blev också inspirerad av Jonas berättarsätt, att ha sig själv som huvudkaraktär och inte berätta en helt sann historia. 4/5 får den i betyg.
 
Kafka på stranden - Haruki Murakami
 Kafka på stranden handlar om Kafka Tamura som är femton år och rymmer hemifrån för att undvika en oidipusförbannelse. Boken har även en parallell historia om den äldre mannen Nakata, vars liv förändrades när han var på en svamputflykt i skolan. Boken är realistiskt berättad, men också surrealistisk och expressionistisk. Därför tycker jag att det är intresant att den heter just Kafka på stranden, eftersom jag tycker att den påminner lite om Kafkas berättarsätt. Det händer väldigt mycket i den här boken och ibland känns det som att en inte riktigt har koll på varför saker händer, men det är lite det som är charmen med det hela. Det enda som jag egentligen stör mig på är hur kvinnorna porträtteras i boken, och att jag kände att jag hade ganska många frågor kvar när boken var slut. Men det sistnämnda behöver ju inte alltid vara något negativt. Jag rekommenderar den här boken om en gillar realistiska berättelser men med många konstiga och overkliga handlingar (t.ex. att kunna tala med katter och att det regnar fisk). Den får 4/5 i betyg. 
 
 
Och jag läste att det var omöjligt att leva lycklig förutan dig - Mark Levengood
 
Den här boken består av små fina historier. Den är väldigt rolig och jag skrattade många gånger när jag läste den, en bok att bli glad av. Den har också väldigt fina illustrationer och många av historierna är väldigt kärleksfullt berättade om släktingar till Mark. Den får 5/5 i betyg <3 
 
En varm vinter - Christina Wahldén 
 En varm vinter handlar om Alex som istället för att börja sitt sista år på gymnasiet, tar sina körkortspengar och åker till Australien för att hitta sig själv och lära sig surfa, efter att hennes föräldrar ha skilt sig och stuckit iväg åt varsitt håll. Boken är väldigt mysig att läsa, men har ganska många klyschor. Jag rekommenderar den som mysig sommarläsning som en mår bra av, den går också väldigt snabbt att läsa ut. Den får 3/5 i betyg av mig.
 
Lollo - Linna Johansson
 Lollo handlar om Lollo och Lidija som inte riktigt vet vad de ska göra med sina liv och efter gymnasiet mest driver omkring utan mål. De vill hålla avstånd från vuxenvärldens alla måsten och är väldigt sysslolösa, går mest runt, pratar, dricker sprit och äter godis. Samtidigt letar de efter någon form av spänning. Men deras liv förändras när de får en ny vän. Helt plötsligt fylls deras liv med fester och droger. Sedan får de reda på var deras nya vänner får sina pengar ifrån...
Lollo är en väldigt obehaglig bok som liksom kryper in under skinnet på en. Den är väldigt stillsam, trots det var den svår att lägga ifrån sig när en börjat läsa. Dock är karaktärerna väldigt frustrerande, det känns lite jobbigt att de är så omotiverade, men samtidigt känns det nyskapande att de får vara just så. Jag ger den 3/5 i betyg.
 
 
Girl Online - Zoe Sugg 
 Girl Online handlar om femtonåriga Penny som har en blogg, där hon skriver anonymt. I början av boken skriver Penny på bloggen om sina panikkänslor som hon ibland känner och får reda på att hon har panikångest. Panikångesten har hon fått efter att ha varit med om en bilolycka. På bloggen skriver hon även om hur hon ofta gör bort sig och att hon håller på att växa ifrån en barndomsvän. Efter att ha skämt ut sig inför hela skolan trotsar hon sin panikångest och åker till New york vid jul, eftersom hennes mamma (som är bröllopsplanerare) har fått jobb där. Där träffar hon Noah och hennes liv förändras.
 
Girl Online var jag ifrån början ganska kritisk emot, jag tyckte att berättelsen var väldigt klyshig. Men efter att ha läst mer och fastnat i boken så tycker jag om den, den tar upp viktiga ämnen som panikångest och internetmobbning och lindar in det i en mysig typisk ungdomsroman. Minus är att den känns väldigt anpassad till sin tid, vilket i och för sig också kan vara positivt. Men det gör att den kanske inte är lika bra att läsa om ett par år. Jag skulle rekommendera boken till personer som är yngre än vad jag är, då jag ibland kände mig lite för gammal. Den får 3/5 i betyg.